Opvarmer du din bolig med oliefyr, ved du sikkert at der er mange penge at spare ved at købe fyringsolie til den rigtige pris. Her på energimester.dk hjælper vi dig med at få et overblik, så du altid kan finde billig fyringsolie.
Hvad er fyringsolie?
Fyringsolie er en raffineret olie, der bliver fremstillet af råolie. Langt hen ad vejen er det samme produkt som dieselolie, bortset fra mindre forskelle, som blandt andet finhed og cetantal. Derfor kan man også fyre i sit oliefyr med dieselolie – eller putte fyringsolie på sin dieselbil. Det er tilladt at opvarme med dieselolie, men det er ikke tilladt at bruge fyringsolie som drivkraft i biler.
Selvom fyringsolie og dieselolie langt hen ad vejen er identiske produkter, er der dog væsentlige forskelle. Cetantallet ligger i fyringsolie på 30-45, hvor det i dieselolie skal være mindst 51. Derudover er der tilsat forskellige additiver til dieselolien, for blandt andet at smøre bilens motor.
Forskellen på Premium og Basis fyringsolie
Nogle selskaber har fyringsolie i flere kvaliteter, ofte benævnt Premium, High Grade, Basis, Normal osv. Forskellen i de to olietyper ligger i svovlindholdet, hvor det for Premium og Hig Grade olietyper typisk ligger på max 10ppm, og for basis-typer på max 50ppm. Der er tale om en markant reduktion i svovlindholdet, det er godt for nærmiljøet.
Fordelene ved at vælge en premium olietype er:
- Mindre soddannelse i kedlen – giver bedre brændselsøkonomi
- Smører bedre – Giver ikke så meget støj, og kan hjælpe til at forlænge pumpens levetid
- Mindre risiko for tæring i tanke og rør.
Energiindhold og brændværdi i fyringsolie
Brændværdien i fyringsolie er 42MJ/kg (megajoule pr. kg). Det kan omregnes til 11,67 kWh/kg. Da fyringsoliens massefylde er 0,83 kg/L, giver det en brændværdi på 9,7 kWh pr. liter fyringsolie. Det er ca. det dobbelte af træpiller.
Hvad koster 1.000 l fyringsolie i 2017
Da fyringsolie er ret dyrt, kan det godt betale sig, at du ser dig lidt for, når du køber fyringsolie. Du kan med fordel benytte dig af forskellige tilbud, fremfor blot at abonnere på fyringsolie. På den måde kan du finde de bedste priser på fyringsolie. Prisen ligger pt. på ca. 10.000 kr pr. 1000 liter olie. Ved at undersøge markedet, kan du ofte spare flere hundrede kroner pr. gang.
Flere steder får du også rabat når du bestiller online. Eksempelvis giver OK 800 kr rabat, ved bestilling online. Se mere her.
Fyringsolie dagspris
Dagsprisen på fyringsolie varierer med oliepriserne. Derfor bør du løbende holde dig opdateret med listepriser. Vi har her samlet en oversigt med priser på fyringsolie:
[afp id=”10″]
Så meget fyringsolie bruger man
Hent selv fyringsolie
Har du ikke så stort et behov for fyringsolie, at det kan betale sig at du får leveret 1000 liter ad gangen? Så kan du flere steder hente fyringsolie selv.
Forhandler | Postnr | Mere info |
---|---|---|
OK+ | 0000-9990 | Se tankstationer her |
Oles Olie | 5750 | Hjemmeside |
Regler for hent selv fyringsolie i trailer
Hos nogle selskaber, kan du leje en trailer, der er specielt opbygget til transport af fyringsolie. Typisk som en 400l tank, hvor du altså kan transportere op til 400 liter fyringsolie på én gang. Du skal dog være opmærksom på:
Det er ikke tilladt at køre med en sådan trailer som privatperson, hvis du ikke har et ADR-bevis (farligt gods bevis). (kilde)
På ovenstående link kan du læse, at du højst må køre med 240 l, og mængden skal være fordelt på beholdere med højst 60l pr. enhed. Så uanset hvad selskaberne påstår, er det IKKE tilladt at benytte de særlige trailere til fyringsolie.
Kan man bruge diesel som fyringsolie?
I princippet kan du godt fyre med diesel i dit oliefyr. Det kan være nyttigt, hvis du er tæt på at køre tør. Så kan du hælde en sjat diesel i tanken, så varmeforsyningen ikke bliver afbrudt. Men du skal være klar over, at det er en dyr løsning. Diesel er nemlig dyrere end fyringsolien, selvom det er stort set identiske produkter.
Det skyldes primært at der afgiftsteknisk er forskel på fyringsolie og dieselolie. Men i realiteten er det stort set samme produkt. Dog kan fyringsolien være knap så fin.
Derfor må du heller ikke bruge fyringsolie i din dieselbil, selvom det kunne være fristende, eftersom fyringsolien er billigere end dieselolie. Der er nemlig blandt andet forskel på tændingstidspunktet (cektantallet), således at du kan risikere at ødelægge dine ventiler og i værste fald at havarere hele din motor.
Fyringsolie tilsættes også et farvestof, netop fordi der ikke er betalt så meget afgift. Det gøres, for at man kan se, hvis en bil har kørt på fyringsolie. Derfor er det grundlæggende bare en dårlig ide, at forsøge at spare et par kroner på den konto.
Hvorfor er diesel dyrere end fyringsolie?
Måske har du bemærket, at fyringsolie oftest koster mere end dieselolie, selvom man altid har sagt at det var omvendt. Det er der en lang række grunde til. Udover mindre forskelle i afgifter, er det også markedet der bestemmer prisen.
Når der er stor efterspørgsel på olie med højt svovlniveau (fyringsolie), men ikke så meget til rådighed i markedet, vil prisen stige. Omvendt, når der er højt forbrug af olie med lavt svovlniveau, vil prisen på dieselolie stige. Så det er i høj grad markedet der bestemmer, hvordan prisen er.
En af de væsentligste årsager er dog, at den pris du ser på tankstationen på dieselolie, formentlig ligger et stykke under listepriserne, som du ser på olieselskabets hjemmeside. Det skyldes den store priskonkurrence der er på området – hvor du vil opleve at priserne ændres flere gange i løbet af en enkelt dag.
Alt efter dagspriser, kan fyringsolie være 1-2 kr dyrere end dieselolie.
Gode råd til at spare på dit olieforbrug
Da opvarmning med oliefyr jo er en af de dyrere opvarmningsformer, kan der være god ide i at kigge på, hvordan du kan nedsætte forbruget. Her er nogle gode råd:
- Sænk temperaturen – 1° lavere rumtemperatur giver en besparelse på 5%
- Brug en elvandvarmer i sommerhalvåret – Så kan du slukke fyret helt
- Har du et ældre oliefyr? Overvej at udskifte med en kondenserende oliekedel, eller skift til eksempelvis træpiller eller varmepumpe.
- Sluk for cirkulationspumpen i sommerhalvåret.
Hvilket oliefyr skal man vælge?
Står du overfor en udskiftning af dit oliefyr, er der flere muligheder du bør overveje. Aller først skal du vurdere, om ikke det vil være fornuftigt at skifte til en anden opvarmning, eksempelvis varmepumpe eller træpiller. Herunder kan du beregne din besparelse ved skifte til opvarmning med pillefyr.
Hvis du fortsat ønsker at have oliefyr, vil du skulle installere en kondenserende oliekedel. Det kan ikke anbefales at vælge det konventionelle, eller gammeldags, oliefyr.
Konventionelt oliefyr
Et konventionelt, eller gammeldags, oliefyr virker ved at olien afbrændes i kedlen. Derved afgives varme til kedelvandet, som så cirkulerer ud i varmtvandsbeholder og husets rørinstallation. Da røggassen fra afbrændingen ledes direkte ud, kan der ikke forventes at hive mere varme ud, end maksimalt 75%. Med andre ord, så har en konventionel oliekedel en virkningsgrad på højst 75%. Det betyder at 25% af varmen ledes direkte ud til gråspurvene gennem skorstenen.
Kondenserende oliefyr
Det kondenserende oliefyr udnytter en større grad af olien. Der sker nemlig en nedkøling af røggassen, hvorved restvarmen i røggassen kan udnyttes. Et kondenserende oliefyr stiller højere krav til oliens kvalitet, da blandt andet indholdet af svovl kan medvirke til tæring i kedel og røgaftræk. Derfor skal du også opsætte ny skorsten, eller fore den eksisterende med en skorsten i stål, hvis du skifter fra konventionel til kondenserende oliekedel.
I praksis kan man forvente virkningsgrader på op til 98% i et moderne kondenserende oliefyr. Du kan derved udnytte olien 20% mere – eller spare 20% sammenlignet med en konventionel oliekedel. Den kondenserende oliekedel er dog stadig ikke så billig som eksempelvis et træpillefyr.
Alternativer til oliefyr
At opvarme sin bolig med oliefyr er en dyr løsning. Står du overfor at skulle udskifte kedlen, eller vil du bare spare nogen penge? Så skal du overveje at skifte oliefyret ud med en anden opvarmning:
- Træpiller
- Naturgas
- Jordvarme
- Varmepumpe
Nederst på siden kan du beregne, hvor meget du kan spare, og hvor lang tilbagebetalingstid du kan forvente ved de forskellige energikilder.
Hvad koster det at udskifte sit oliefyr
Skal du have udskiftet dit oliefyr med en ny kondenserende oliekedel, skal du påregne at det koster mellem 30-45.000 inkl. moms. Har du haft en konventionel oliekedel, skal du også regne med at du skal investere i nyt aftrækssystem (skorsten). Enten skal der opsættes en ny skorsten, eller din eksisterende skorsten skal fores med en skorsten i stål. Det skyldes, at kondensatet fra oliefyret kan medføre tæring eller skader i den gamle skorsten.
Dog bør du overveje, at skifte til en anden opvarmningskilde, eksempelvis naturgas, træpiller, jordvarme eller varmepumpe.