Hvad koster 1 kWh egentlig? Det er faktisk et rigtig godt spørgsmål, som jeg vil forsøge at besvare i dette indlæg. Er du ikke så meget til forklaring, så kan du bare hoppe ned til tabellen længere nede. Der kan du se, hvor meget 1 kWh koster i 2019, når man snakker om el, olie, naturgas, træpiller og mange andre energiformer.
Hvad er 1 kWh egentlig?
Hvis vi skal have teorien helt på plads, inden vi kommer til prisen: kWh er en måleenhed for energi. Betegnelsen betyder egentlig: 1000 W i en time. Hvis du forbruger 1000 W i en time, har du brugt 1 kWh. Du kan også forestille dig, at du har tændt 10 pærer, hver med en effekt på 100 W. Når de har lyst i en time, har du forbrugt 1 kWh.
Du kan regne med, at 1 kWh strøm koster omkring 2,25 kr.
Men kWh er ikke kun noget vi regner med, når vi snakker om elforbrug. Det er også en målenhed, der bruges ved mange andre energiformer. Eksempelvis når man snakker energibesparelser – så kan man sige at man eksempelvis sparer 150 kWh pr. m² vinduer, som man udskifter. Man kan også regne i kWh, når man snakker om energiforbrug i et gasfyr, en oliekedel – eller et pillefyr.
Så inden man begynder at snakke om, hvad koster 1 kWh, er det væsentligt at man ved, hvilken energikilde man snakker om. Herunder får du nogle eksempler på priser på 1 kWh på forskellige energiformer.
Hvad koster 1 kWh el?
Strøm, eller el, er noget af det nemmeste at måle. Du har en måler, der viser hvor stort et forbrug du har haft. Hvis du vil regne ud, hvad det koster at have en bestemt brugsgenstand tændt, er det også ret nemt. Det står nemlig på de fleste genstande, hvor meget strøm de bruger.
Du kan jo tage eksemplet med pærerne længere oppe. Det står skrevet på pærerne, at de bruger 100W (eller 0,1 kW). Så ved du, at du har brugt 0,1 kWh, når pæren har lyst i 1 time. Hvis den så har lyst i ti timer, har du brugt 1 kWh (0,1 kW * 10 timer = 1 kWh).
Prisen på 1 kWh strøm er sammensat af afgifter og betaling for selve strømmen. Den ligger typisk i størrelsesordenen 2,25 kr pr. kWh. Prisen for 1 kWh strøm er typisk fordelt således:
- 13% er selve strømmens pris.
- 18% går til transport. Altså at få strømmen igennem ledningsnettet.
- 49% går til afgifter til staten.
- 20% går til moms
Hvis du vil forsøge at få en anden pris på strøm, kan du vælge at skifte elselskab. Men du skal være klar over, at det kun er de 13% der kan forhandles. De øvrige afgifter ligger fast. Så for en almindelig husstand er det ofte begrænset, hvad man kan spare ved at skifte mellem elselskaberne. Brug Elpristavlen, hvis du vil se hvad du kan spare.
Hvad koster 1 kWh naturgas?
Når det kommer til prisen på 1 kWh i et oliefyr, et naturgasfyr eller et pillefyr bliver det lidt mere kompliceret. Så længe man kigger isoleret på brændslet, er det let at regne ud hvad 1 kWh koster. Naturgas koster ca. 9 kr pr. m³, og 1 m³ naturgas indeholder ca. 11,3 kWh. Så kan man let regne ud, at 1 kWh fra naturgas må koste omkring 80 øre.
Men så skal man også lige huske, at der er en virkningsgrad i fyret. For et naturgasfyr kan den ligge på over 100%, da en kondenserende gaskedel faktisk kan udnytte brændslet mere end 100%. Det skyldes, at der hentes energi ud af røggassen når den kondenserer. Så derfor skal man huske at gange sit gasforbrug med kedlens virkningsgrad. Bruger man eks. 100 m³, skulle man antage, at man kunne få 100*11,3 kWh ud af det, altså 1130 kWh. Men ganger man med en virkningsgrad på 1,05, får man faktisk 1187 kWh ud af gassen. Så kommer prisen pr. kWh naturgas faktisk ned på 75 øre.
Hvad koster 1 kWh i et oliefyr?
Det er lidt det samme regnestykke vi skal ud i, når vi snakker prisen på 1 kWh i et oliefyr. Ved oliefyr skelner man typisk mellem traditionelle og kondenserende oliefyr. Et traditionelt oliefyr har typisk en virkningsgrad på 70 til maks 80%. Et kondenserende oliefyr derimod, kan have en virkningsgrad på op til 95%.
Prisen på 1 liter fyringsolie er omkring 10 kr, og 1 liter fyringsolie indeholder 10 kWh. Det giver en kWh pris på 1 kr/kWh.
Hvad koster 1 kWh i et træpillefyr
Træpiller indeholder ca. 5 kWh pr. kg. Prisen for 1 kg træpiller ligger typisk på 1,5-2 kr. Så du får altså en kWh pris i den lave ende, når du bruger træpiller. Den er nede på 30 til 40 øre.
Energikilde | Pris pr. kWh |
---|---|
El | 2,25 |
Naturgas | 0,80 |
Fyringsolie | 1,00 |
Træpiller | 0,30 |
Fjernvarme | 0,40-0,60* |
Opdateret december 2018
15 kommentarer
Hej
Vi talte sammen ang prisen pr kwh ved træpillefyr. Jeg har en lejer, som jeg skal til at gøre varmen op ved, og i den forbindelse skal jeg finde ud af hvad en kwh reelt koster i piller.
Udover vores eget hus, laver det også varme til det hus vi har lejet ud. Fyret er et woody med en 30 kw brænder, og det er ca, 3 år gammelt.Vi har fået opsat en kw måler som viste et forbrug hos lejeren på 11.793 kwh for det første år. Kan du hjælpe mig med en kwh pris som passer.?
Med venlig hilsen
og på forhånd tak
Lars Nielsen
Hej Lars
Umiddelbart har dit woody fyr en virkningsgrad på 91-93%.
Du kan regne med at der ca. går 1 kg piller på 5kWh. Så forbruget på 11.793 kWh giver et træpilleforbrug på 11793/5/0,91 = 2592 kg piller.
Hvordan passer det med det totale forbrug af piller?
Der er jo så et tab i stikledningen over til det udlejede hus. Alt efter kvalitet og længde af den, kan der være et tab der, som ville kunne forklare en forskel i det målte varmeforbrug, og træpilleforbruget.
Men hvorfor fremgår det ikke hvordan fjernvarmen udregnes?… Er det fordi man ikke i tallet skal se, at der typisk er et MEGET HØJT årlig bidrag pr. kvt.m. bolig som så vil udviske at fjernvarme “se billig ud” ift. de øvrige.. OG fjernvarmepriserne er jo sindsyg forskellige fra værk til værk. Så det vil være passende, at man kom med flere udregninger på fjernvarmeprisen end bare 0,40-0,60* men en * uden videre henvisning… og inddragede de årlige bidragssatser i fjernvarmeprisen.
Det er en ommer….
Er der ikke noget om at der er en nedsættelse af el-afgiften hvis man kun bruger el til opvarmning? Den kan jeg ikke se i jeres oversigt.
Med venlig hilsen
Gert – bruger el & varmepumper
Jo, hvis din bolig er registreret som el-opvarmet i BBR, kan du få nedsættelse af elafgiften.
Jeg har lige købt en ventilator ,hvor der står at den bruger , strømforbrug pr .sæson (Q) 10,7 kWh/a , hvad vil det sige Sige ? Hilsen Susanne
Umiddelbart ser det ud til, at de opgiver elforbruget som kwh pr. år. Men så er spørgsmålet jo, hvad de betegner som en sæson. Hvis du vil kende et mere nøjagtigt forbrug skal du tage ventilatorens effekt i watt (W), og gange med tiden den kører. Hvis ventilatoren har en effekt på 50W (som er lig med 0,05 kW), vil den bruge 0,05 * 100 = 5 kWh på 100 timer.
Hej.
Jeg skal sælge varme til min nabo. Jeg har et 5 år gammelt Hapero pillefyr med måler på, så jeg kan aflæse hvor mange MWh der bruges hos naboen. Men… jeg ved ikke hvad jeg skal tage pr. MWh? Tænker der jo både er udgift til strøm, servisering af fyret, træpillerne og min arbejdskraft plus afskrivning på fyret, der også skal indregnes i prisen. Kan i hjælpe?
Hilsen Ditte Frederiksen
Hej
Vi har lige flyttet i et forholdsvis nyt hus der har et Germina Termix VX anlæg, nu ved jeg ikke hvad skal jeg skrive i BBR. Hvordan kan jeg se det er vores anlæg der producerer varme + varm vand eller er det kommunen der står for noget af dette?
Hej
Er det rigtige tal 2,25 for 1 kwh i 2019 ?
Spørger da min ven har lejet en garages hvor der er en separat el måler på. Der skal nu afregnes el for året 2018. Udlejer har sagt at satsen er 2.50 kr. ?
På forhånd tak
Satsen kan godt være forskelligt fra selskab til selskab – ligesom en udlejer frit kan sætte en anden pris, hvis han lyster.
Hvad koster 1 kWh med jordvarme som kilde?
Det kommer an på varmepumpens COP/SCOP værdi. Ved en SCOP på 2,7 (2,7 kW varme pr. kw el), vil varmeprisen være elprisen divideret med 2,7.
Vi har et CTC950 26 kw oliefyr og vandbåren gulvvarme. På grund af husets indretning, har vi ikke termostater i rummene, men bruger fremløbstermostaten som regulator. Fremløbet kommer aldrig over 35 gr. Og gulvet (klinkegulve) er ca 22-24 gr.
Jeg har leget lidt med tanken om at skifte oliefyret ud med en 110L 9 Kw varmtvandsbeholder. Vi bruger 1500L olie/år
Er det en helt tosset tanke, eller kunne vi blive lidt “grønnere” Med den løsning. Jeg tænker selvfølgelig også på økonomien?
Ja, det vil da i teorien sagtens kunne virke – og eftersom en elektrisk varmtvandsbeholder har en højere virkningsgrad end oliefyret vil det også give en bedre økonomi.